Beelden van Nelson Carrilho

Beelden van Carrilho grommen een beetje.

In Galerie Anderwereld/Katuin in Groningen blijft de Groningse Xandra Donders aan de kleurige oppervlakte terwijl de Antilliaan Nelson Carrilho lachend de menselijke ziel verkent. Een bijzondere combinatie.

Van onze kunstredacteur
Eric Bos

         Groningen-Xandra Donders (Groningen, 1962) 'schildert' met grafische middelen. Haar lyrisch- expressieve landschappen en mens figuren ontstaan weliswaar uit een linoleumsnede, maar de schilder- achtigheid van het eindresultaat is een kwestie van het linoleum met verschillende lagen 'beschilderen' en deze vervolgens afdrukken. Dat gebeurt met een 'God zegenen de greep', met een resultaat dat niet voorspelbaar is, altijd verrassend en in alle gevallen rijk aan kleur en verbeelding. Donders, die naast haar kunstenaarschap een baan als docente heeft aan de kunstacademie Minerva, werkt dus op sterk op het gevoel, vaak met een sprookjesachtige beeldtaal vol droombeelden en archetypes die verwijzen naar een paradijselijke staat.

 


Carrilho: We are going to Holland    

         In haar nieuwe expositie in Galerie Anderwereld/Katuin zijn haar paradijzen nog vloeiender en schilderachtiger geworden en herinnert steeds minder aan de hoekig-grafische textuur van de linoleumsnede. Maar alles, voor zover het om het nieuwste werk gaat, is ook zachter geworden, minder krachtig van vormuitdrukking. De recente zwangerschap en moederschap van Xandra Donders heeft de kunstenaar genspireerd tot de serie' De verwachting' die als persoonlijk kunstenaarsverslag, van wat voor ouders het belangrijkste is in hun leven, uit een rijke bron putte. Maar dieper dan de vrolijke oppervlakte van kleur en vorm gaat het niet. Een goede docent zou zijn leerlingen moeten waarschuwen voor het anekdotische gevaar van het vastleggen van al te persoonlijke gebeurtenissen. Maar wie is de docent van de docent?

 

         Heel anders is het bij de beeldhouwwerken en de installatie van de Antilliaanse kunstenaar Nelson Carrilho (Curaçao 1953). Op een speelse manier stapelt en combineert hij verschillende vormen tot verhalende sculpturen die doen denken aan voorouderlijke geesten, aan dansers en figuren uit een parade. Hoewel veel van zijn beelden verwijzen naar een oude Antilliaanse volkscultuur, wordt zijn werk nooit folkloristisch. Het vaak ruw aandoende materiaal ( cortenstaal) contrasteert met zijn roestkleuren aangenaam met het vrolijk, surrealistisch aandoend tableau van vogels, ezelskoppen, vissen, en dansers. Een installatie is getiteld Fools Parade  en bestaat uit bronzen figuren die politici uitbeelden in de vorm van een januskop op wielen, samen met wandgrote stukken papier met teksten. Zijn tekeningen zijn krachtig en expressief.

         De expositie van Carrilho gromt een beetje, maar in sommige hoeken wordt ook gegniffeld. Bijtende humor is in veel van zijn beelden aanwezig, evenals poëzie, zodat de duistere kanten van het menselijk karakter in zijn werk aangenaam worden gerelativeerd. Leuk, spannend en van hoge kwaliteit.

Xandra Donders en Nelson Carrilho
Galerie Anderwereld/Katuin. A-weg 2, Groningen, Open: di t/m za 11-17 uur. T/m 11 april.Carrilho: Fools Parade    

 

 

Contact Nelson Carrilho          

 

 

 

 

 

Go to the main Page          

 

 

 

 

 Webdesign by Marc Marc Amsterdam . marcmarc@xs4all.nl - www.xs4all.nl/~marcmarc